Gerezen bladerdeeg:

Inhoud

Start je dag met een zelfgemaakte croissant, chocoladekoek of boterkoek.

Welkom bij “Huis Wittevrongel”, de thuisbasis voor alle hobbybakkers en thuisbakkers. Eén van onze meest gegeerde workshops is deze van gerezen bladerdeeg. Benieuwd naar enkele basisrecepten van onze huisbakker Robert? Lees dan snel verder.

Zin gekregen om deel te nemen aan één van onze workshops en nog meer recepten te leren? Neem dan zeker eens een kijkje op onze workshoppagina of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Basisrecept gerezen bladerdeeg

Ingrediënten:

  • 1 kg mistral of supreme
  • 5,5 dl water
  • 1 ei
  • 70 g suiker
  • 15 g zout
  • 25 g krokantpoeder
  • 50 g verse gist

Werkwijze

!! Belangrijk !! De bloem en het water moeten ijskoud zijn. De bloem moet van goede kwaliteit zijn en een 12/680 of 13/680 zijn.

Het deeg zeer kort kneden (+/- 4 min.).

Toereren is ook kneden van deeg door het herhaaldelijk uit te rollen waardoor zich de gluten ontwikkelen en je een elastisch deeg verkrijgt.

Het deeg wegen en op dit gewicht tussen de 30 a 40 % toerboter nodig. De temperatuur van de het deeg en de toerboter moeten ongeveer gelijk zijn.

Toerproces: 2 toeren van 3 en 1 toer van 4.

Belangrijk! Altijd het deeg na iedere toer uitrollen in de andere richting.

Rol het deeg uit en beleg met toerboter over 2/3 van het deeg.

Vouw het deeg eerst over de boter zodat het deeg in het midden zit (= de eerste toer van 3).

Deeg uitrollen en in 4 vouwen. Het deeg aan de ene kant tot 2/3 vouwen en daarna dichtvouwen. Zo krijgt u een mooie rechthoek (= de toer van 4).

Voor de laatste toer van 3, het deeg terug uitrollen en in 3 vouwen. Als je het deeg nu zou doorsnijden is het zoals een boek (laag boter, laag deeg, laag boter, laag deeg).

Deeg 10 min. laten rusten.

Aandachtspunten voor dun deeg bv. croissants

Uitrollen in 2 x met een tussenpauze van een paar minuten.

Gerezen bladerdeeg laten rijzen op kamertemperatuur onder plastiek.

Afbakken met stoom op 220°C (+/- 15 min.)

Na 10 min. de damp uit de oven laten.

Tip: Indien de koeken in de oven volledig hun kleur hebben en de damp moet nog uit de oven, de temperatuur naar 180°C brengen voor de laatste 5 min.

Mogelijkheden

Er zijn tal van mogelijkheden om de gerezen bladerdeeg te verwerken tot heerlijke ontbijtkoeken.

Chocoladekoek (chocoladestaafjes)

Frangipanekoek

Gele crèmekoek

Boterkoek

Croissant

Ontwerp zonder titel3
Wil je meer weten over onze promoties?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Bekijk meer berichten

Onweerstaanbare brownies

Veganistische en glutenvrije brownies: Smelt in je mond

Veganistische en Glutenvrije Brownies: Smelt in je Mond Welkom bij Huis Wittevrongel, de thuisbasis voor alle bakliefhebbers. Vandaag hebben we ...
Kindertraktaties

Kindertraktaties om zelf te maken: Verwen je kinderen met baksels

Kindertraktaties om zelf te maken: Verwen je kinderen met baksels Als je op zoek bent naar creatieve en lekkere manieren ...

Troubleshooting in de bakkerij: Veelvoorkomende bakproblemen oplossen

Troubleshooting in de Bakkerij: Veelvoorkomende Bakproblemen Oplossen Of je nu een ervaren thuisbakker bent of net begint met het ontdekken ...

Bekijk onze shop

Licht bruin met zaden en pitten (28)

Brood en koeken (90)

Bakmixen (14)

Bakken (186)

Winkelwagen
Begin te typen om te zoeken in onze producten en blog

We zijn gesloten van 19 t.e.m. 26 augustus. Tijdens deze periode worden ook geen bestellingen verzonden.

Gesloten op 21 juli

Beste klant,

Op 21 juli is onze winkel gesloten

Terug open

Dinsdag 23 juli, van 13:00 tot 18:00 uur