Zijn er dan alleen maar voordelen?
Hoewel zuurdesembrood vele voordelen heeft, zijn er ook enkele mogelijke nadelen waar rekening mee moet worden gehouden.
- Tijdsinvestering:
Een van de belangrijkste nadelen is dat het bereiden van zuurdesembrood meer tijd en geduld vergt dan het maken van gewoon gistbrood. Het fermentatieproces kan variëren in duur, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden, en het kan soms enkele dagen duren voordat de zuurdesemstarter actief genoeg is voor gebruik. - Textuur van het brood
Zuurdesembrood heeft vaak een stevigere textuur, wat niet ieders voorkeur is. - Gluten aanwezig
Voor mensen met een glutenintolerantie (link article ‘glutenvrij’) is zuurdesembrood mogelijk geen geschikte keuze, aangezien het nog steeds gluten bevat, zij het in mogelijk licht afgebroken vorm.
Het zelf maken van zuurdesembrood
Nu je op de hoogte bent van de voordelen van zuurdesembrood, wil je wellicht zelf aan de slag gaan om dit smakelijke brood te maken. Hier zijn de stappen die je moet volgen om je eigen zuurdesembrood te bereiden:
Dag 1: Zuurdesemstarter maken
Ingrediënten:
Meng het water en meel met een spatel voorzichtig door elkaar in een pot. Neem een vrij grote pot, omdat er bijna een kilo aan gewicht in komt, dat aan volume toeneemt.
Dag 2: Voeden van de zuurdesemstarter
Na 24 uur voeg je nog eens 100 gram meel en 100 ml water toe aan de zuurdesemstarter. Roer goed door en laat het opnieuw 24 uur rusten.
Dag 3 t.e.m. 6: Voeden van de zuurdesemstarter
Hier herhaal je nog eens het proces van de 100 g meel en 100 ml water. Om te controleren of je zuurdesemstarter actief is, let je op bubbels aan het oppervlak en een aangename zure geur. Als je deze tekenen waarneemt, is je zuurdesemstarter bijna klaar voor gebruik.
Op de 4de dag voeg je nogmaals 100 g meel en 100 ml water toe.
Op dag 5 steek je de helft van de starter in de diepvries = 400 g. Bij de andere helft van 400 g starter voeg je 400 g spelt en 400 g water toe.
Op dag 6 steek je de helft in de koelkast (= 600 g). Aan de andere 600 g voeg je 300 g roggemeel, 300 g speltvolkoren, 1 eetlepel honing en 600 g water toe. Dit is de laatste dag, morgen kan je gaan bakken.
Stap 4: Het deeg maken
Ingrediënten voor een brood van 1 kg:
- 400 gram meel naar keuze (link naar soorten bakbloem)
- 300 gram actieve zuurdesemstarter
- 150 g water
- 20 gram zout
- 1 eetlepel olijfolie
Meng de tarwebloem, zuurdesemstarter en water in een kom. Kneed het deeg gedurende 10-15 minuten tot het glad en elastisch is. Voeg vervolgens het zout toe en kneed opnieuw totdat alles goed is gemengd.
Wanneer u uw starter terug wil activeren die in de diepvries of koelkast zat dan kan u dat doen door 100 g desem, 100 g roggemeel en 100 g lauw water te mengen. Dit goed mengen en 3 uur laten rijpen totdat u belletjes ziet en het begint te “rijzen”.
Stap 5: Het deeg laten fermenteren
Dek het deeg af met een vochtige doek en laat het opnieuw op een warme plaats staan voor 3-4 uur, zodat het kan fermenteren en in volume kan verdubbelen.
Stap 6: Het deeg vormen en bakken
Haal het deeg uit de kom en vorm het tot een brood. Plaats het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het opnieuw 2 uur rusten. Verwarm de oven voor op 220°C en bak het brood gedurende 40-45 minuten, of totdat het goudbruin is.
Conclusie
Zuurdesembrood is een heerlijk en gezond alternatief voor traditioneel gistbrood. Met zijn karakteristieke smaak, verbeterde verteerbaarheid en lagere glycemische index, is het een favoriet geworden onder broodliefhebbers. Bovendien is het maken van zuurdesembrood een lonende ambachtelijke ervaring.Als je wilt genieten van de voordelen van zuurdesembrood, waarom zou je dan niet zelf aan de slag gaan en je eigen zuurdesembrood maken? Volg gewoon de stappen in dit artikel en voor je het weet, heb je een heerlijk zelfgebakken zuurdesembrood op tafel staan of volg één van onze zuurdesemworkshops .