INLEIDING
Brood met vruchten is een heerlijk zoete lekkernij die je gemakkelijk thuis kunt bakken. Het is een smakelijke traktatie voor ontbijt of een middagsnack. In dit artikel gaan we stap voor stap leren hoe we zelf dit heerlijke zoete brood met vruchten kunnen bakken. Het beste van alles is dat je geen professionele bakker hoeft te zijn om dit recept te volgen. Laten we aan de slag gaan!
zoet brood
BENODIGDE INGREDIËNTEN voor zoet brood
Voordat we beginnen, laten we eerst alle benodigde ingrediënten verzamelen voor het zelf bakken van brood.
- 500 gram star briofine
- 20 gram verse gist of 10 g droge gist
- 260 ml water
- 150 gram gedroogd gemengd fruit (rozijnen, cranberry’s, abrikozen, etc.) of gekonfijt fruit
STAP 1: BEREID HET DEEG VOOR
Om te beginnen, meng je de bloem met de droge gist en dan voeg je het water toe. Als je verse gist gebruikt kan je die eerst lichtjes oplossen in een beetje water en dit toevoegen aan de bloem. Laat het deeg ongeveer 4 min. kneden. als je gebruik maakt van een keukenrobot.
STAP 2: VOEG DE VRUCHTEN TOE
Na 4 min. kneden voeg je de vruchten toe en laat je nog eens verder 8 min. kneden. Wanneer je gebruik maakt van een broodbakmachine is het belangrijk om de vruchten niet te vroeg toe te voegen tijdens het kneedproces want de deeghaak van de broodbakmachine trekt de vruchten stuk. Hier kan je ofwel werken door het deeg uit de deegkom te halen na het kneedproces van de broodbakmachine en duw het plat en verdeel de gedroogde vruchten hier mooi over en kneed nog eens goed door met de hand zodat de vruchten mooi verspreid zitten over het deeg of pas de laatste 3 min. toe te voegen in de broodbakmachine.
STAP 3: LAAT HET DEEG RIJZEN
Laat het deeg 15 min. rusten onder een handdoek. Sla het vervolgens plat en bol het terug op om een 30 min. te laten rijzen onder een handdoek en plastiek.
STAP 4: VORM HET BROOD
Vorm de deegbol en plaats deze in uw broodvorm om een laatste rijs van 45 min. te geven. De totale rijs zal tussen 1.30 u – 2.00 zijn afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
Je kan deze ofwel in een broodvorm laten rijzen of vormen tot een ronde broodvorm en op de bakplaat bekleed met bakpapier plaatsen.
STAP 5: VERWARM DE OVEN VOOR
Verwarm de oven voor op 180°C (350°F) terwijl het brood aan het rijzen is.
STAP 6: BAK HET BROOD
Plaats het brood in de voorverwarmde oven en bak het gedurende 30 – 35 minuten, of totdat het brood goudbruin is. Je kunt de gaarheid controleren door op de onderkant van het brood te kloppen; het moet hol klinken als het gaar is.
STAP 8: LAAT HET BROOD AFKOELEN
Haal het brood uit de oven en laat het volledig afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.
TIPS VOOR HET PERFECTE ZOETE BROOD MET VRUCHTEN
- Gebruik altijd verse ingrediënten voor de beste smaak.
- Experimenteer met verschillende combinaties van gedroogde vruchten om je eigen unieke twist aan het recept te geven.
- Voeg wat kaneel of vanille-extract toe aan het deeg voor extra smaak.
- Als het deeg te plakkerig is, voeg dan wat extra bloem toe, maar wees voorzichtig om het deeg niet te zwaar te maken.
- Bak het brood op een rooster in plaats van rechtstreeks op een bakplaat voor een knapperige korst.
GENIET VAN JE ZELFGEBAKKEN ZOETE BROOD MET VRUCHTEN!
Gefeliciteerd! Je hebt zojuist je eigen heerlijke zoete brood met vruchten gebakken. Het is nu tijd om ervan te genieten. Dit brood is perfect voor een smakelijk ontbijt of een verwennerij tijdens de thee. Serveer het met wat boter of gewoon zo – het zal zeker in de smaak vallen bij je familie en vrienden.
Kan je er niet genoeg van krijgen? Bekijk dan hier meer baktips of volg zeker één van onze “zoete bakworkshops”.
FAQS
Kan ik ander gedroogd fruit gebruiken in plaats van de genoemde vruchten?
Ja, je kunt andere gedroogde vruchten gebruiken die je lekker vindt, zoals gedroogde pruimen, dadels of vijgen.
Kan ik volkorenmeel gebruiken voor een gezondere optie?
Zeker! Je kunt een deel van de bloem vervangen door volkorenmeel voor een gezondere versie van het brood.
Hoe lang blijft het brood vers?
Als je het brood goed afgedekt bewaart, blijft het ongeveer 3-4 dagen vers. Je kunt het ook invriezen om het langer te bewaren. Lees hier onze bewaartips voor zelfgebakken brood
Kan ik noten toevoegen aan het brood?
Ja, gehakte noten zoals walnoten of amandelen kunnen een heerlijke toevoeging zijn aan dit brood.
Kan ik dit brood glutenvrij maken?
Ja, je kunt dit brood glutenvrij (link to article ‘glutenvrij’) maken door gebruik te maken van glutenvrije bloem en ervoor te zorgen dat al je ingrediënten glutenvrij zijn.
Hoe kan ik het beste mijn brood snijden?
Om je brood mooi te snijden, gebruik je een scherp broodmes. Snijd het brood in gelijkmatige plakjes om ervoor te zorgen dat het er aantrekkelijk uitziet op je serveerschaal.
Kan ik verse vruchten in plaats van gedroogde vruchten gebruiken?
Ja, je kunt verse vruchten gebruiken, maar houd er rekening mee dat ze meer vocht bevatten. Snijd de vruchten in kleine stukjes en dep ze goed droog voordat je ze aan het deeg toevoegt.