Gerezen bladerdeeg:

Inhoud

Start je dag met een zelfgemaakte croissant, chocoladekoek of boterkoek.

Welkom bij “Huis Wittevrongel”, de thuisbasis voor alle hobbybakkers en thuisbakkers. Eén van onze meest gegeerde workshops is deze van gerezen bladerdeeg. Benieuwd naar enkele basisrecepten van onze huisbakker Robert? Lees dan snel verder.

Zin gekregen om deel te nemen aan één van onze workshops en nog meer recepten te leren? Neem dan zeker eens een kijkje op onze workshoppagina of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Basisrecept gerezen bladerdeeg

Ingrediënten:

  • 1 kg mistral of supreme
  • 5,5 dl water
  • 1 ei
  • 70 g suiker
  • 15 g zout
  • 25 g krokantpoeder
  • 50 g verse gist

Werkwijze

!! Belangrijk !! De bloem en het water moeten ijskoud zijn. De bloem moet van goede kwaliteit zijn en een 12/680 of 13/680 zijn.

Het deeg zeer kort kneden (+/- 4 min.).

Toereren is ook kneden van deeg door het herhaaldelijk uit te rollen waardoor zich de gluten ontwikkelen en je een elastisch deeg verkrijgt.

Het deeg wegen en op dit gewicht tussen de 30 a 40 % toerboter nodig. De temperatuur van de het deeg en de toerboter moeten ongeveer gelijk zijn.

Toerproces: 2 toeren van 3 en 1 toer van 4.

Belangrijk! Altijd het deeg na iedere toer uitrollen in de andere richting.

Rol het deeg uit en beleg met toerboter over 2/3 van het deeg.

Vouw het deeg eerst over de boter zodat het deeg in het midden zit (= de eerste toer van 3).

Deeg uitrollen en in 4 vouwen. Het deeg aan de ene kant tot 2/3 vouwen en daarna dichtvouwen. Zo krijgt u een mooie rechthoek (= de toer van 4).

Voor de laatste toer van 3, het deeg terug uitrollen en in 3 vouwen. Als je het deeg nu zou doorsnijden is het zoals een boek (laag boter, laag deeg, laag boter, laag deeg).

Deeg 10 min. laten rusten.

Aandachtspunten voor dun deeg bv. croissants

Uitrollen in 2 x met een tussenpauze van een paar minuten.

Gerezen bladerdeeg laten rijzen op kamertemperatuur onder plastiek.

Afbakken met stoom op 220°C (+/- 15 min.)

Na 10 min. de damp uit de oven laten.

Tip: Indien de koeken in de oven volledig hun kleur hebben en de damp moet nog uit de oven, de temperatuur naar 180°C brengen voor de laatste 5 min.

Mogelijkheden

Er zijn tal van mogelijkheden om de gerezen bladerdeeg te verwerken tot heerlijke ontbijtkoeken.

Chocoladekoek (chocoladestaafjes)

Frangipanekoek

Gele crèmekoek

Boterkoek

Croissant

Ontwerp zonder titel3
Wil je meer weten over onze promoties?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Bekijk meer berichten

Gezonde baksels - gezonde tussendoortjes

Gezonde baksels voor een actieve levensstijl: Energie voor onderweg

Gezonde baksels voor een actieve levensstijl: Energie voor onderweg Als je een actieve levensstijl leidt, weet je hoe belangrijk het ...
Zelfgemaakte snoepjes

Zelfgemaakte snoepjes en lolly’s: Bakken en smullen met de kinderen

Zelfgemaakte snoepjes en lolly’s: Bakken en smullen met de kinderen Welkom bij “Huis Wittevrongel”, de thuisbasis voor alle hobbybakkers en ...

Tips voor het bakken van een perfecte fruitige taart

Tips voor het bakken van een perfecte fruitige taart Welkom bij “Huis Wittevrongel”, de thuisbasis voor alle hobbybakkers en thuisbakkers. ...

Bekijk onze shop

Licht bruin met zaden en pitten (28)

Brood en koeken (97)

Bakmixen (14)

Bakken (188)