Bokkenpootjes: heerlijk gevuld met botercrème of vanillecrème
Welkom bij “Huis Wittevrongel”, de thuisbasis voor alle hobbybakkers en thuisbakkers. Onze workshop gevulde dessertkoekjes bleek een echte voltreffer. Leuk om samen te maken met de kinderen of gewoon om je koekendoos extra aan te vullen. Benieuwd naar enkele basisrecepten van onze huisbakker Robert? Lees dan snel verder.
Zin gekregen om deel te nemen aan één van onze workshops en nog meer recepten te leren? Neem dan zeker eens een kijkje op onze workshoppagina of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.
Basisrecept biscuitvanille/bokkenpootjes
Ingrediënten:
- 250 g eiwitten (+/- 10 stuks)
- 150 g suiker
- 500 g broyage 50 %
- 1 soeplepel mistral tarwebloem
Werkwijze:
Eiwitten met deel van de suiker opkloppen tot de tekening van de klopper goed zichtbaar is.
Een tweede gedeelte suiker langzaam toevoegen en het schuim volledig uitkloppen.
De broyage onderspatelen.
Baktemperatuur: 140-160°C
Tips:
Zorg dat uw mengkom goed ontvet is!
Bij het opkloppen het schuim nooit laten stilstaan tot het beslag volledig klaar is, anders krijgt men uitvlokken van het schuim.
Robert’s boterroom
Ingrediënten:
- 600 g suiker
- 100 g water
- 4 eieren
- 1 kg koude boter ongezouten
- smaakstof vanille of mokka
Werkwijze
Water en suiker koken tot 120°C. Maak hierbij gebruik van een suikerthermometer.
De eieren loskloppen en de gekookte suiker in spiraalvorm op de eieren gieten terwijl u stevig roert of gebruik maken van de keukenrobot.
Ongeveer na 2 min. kloppen kunt u de koude boter die u in stukjes snijdt beetje per beetje toevoegen aan het warme beslag. Ondertussen de keukenrobot verder laten draaien.
Goed laten doorkloppen tot een gladde massa.
Smaakstof (vanille of mokka) toevoegen naar keuze.
Macarons: breng kleur aan je koekendoos
Maak heerlijke macarons en vul ze met jouw favoriete vulling.
Ingrediënten:
Werkwijze
Mix de bloemsuiker samen met de broyage puur.
Zeef het mengsel.
Voeg 72 g eiwit toe en roer dit zachtjes om.
Kleurstof toevoegen, afdekken en mengsel opzij zetten.
Suiker en water koken tot 110°C. Maak hiervoor gebruik van een suikerthermometer.
Klop ondertussen 72 g eiwit in de keukenrobot op.
Wanneer suikerwater 110°C is er zachtjes bijgieten (langs rand mengkom) en laat 5 a 6 min. verder kloppen.
Voeg een klein beetje toe aan het gezeefde amandelmengsel en spatel onder.
Voeg vervolgens de rest ook toe en spatel onder van de rand naar het midden.
Blijf verder spatelen tot het beslag van je lepel loopt en strepen maakt op je beslag.
Neem een spuitzak met een diameter van 1 cm.
Maak gebruik van een sjabloon met cirkeltjes die de diameter vormen van je macarons en plaats deze onder je bakpapier om de macarons te spuiten.
Klop de lucht eruit door met de onderkant van je bakplaat lichtjes op tafel te tikken.
Wanneer ze droog zijn na ongeveer 40 min. kan je deze afbakken.
Bak 12 min. op 165°C (oven niet voorverwarmen), voel even of dit voldoende is, bovenkant mag niet loskomen.
Afkoelen: 15-20 min.
Vul ze met jouw favoriete vulling.